Nieuws
‘Wie wordt er Kampioen in 2013?’
Ajax
Feyenoord
PSV
Vitesse

Rondvaart is ridicuul


 
Gistermiddag is het Nederlands elftal teruggekeerd uit Zuid Afrika. Zonder wereldbeker. Ze werden in het Nederlandse luchtruim begeleid door twee F-16 gevechtsvliegtuigen, waarvan één zelfs in het oranje. Voor de onwetende toeschouwer moet het idee hebben geleefd dat de mannen met goud het Afrikaanse continent hebben verlaten.Niets is echter minder waar. In de allesbeslissende wedstrijd op het WK, de enige wedstrijd die echt telt, heeft Oranje niet weten te winnen van hun Spaanse concurrenten. Met als resultaat dat het Nederlands elftal met lege handen staat en de missie naar Afrika voor niets is geweest. Op dergelijke eindtoernooien geldt alleen goud, alle troostprijzen zijn waardeloos.

Vanzelfsprekend heeft Oranje haar stinkende best gedaan de Spaanse overheerser de spreekwoordelijke nek om te draaien. Ze zijn daar echter niet in geslaagd. Over doorzettingsvermogen en ambitie hebben wij, de supporters en zij, de spelers, niets te klagen. Dit compliment verdienen ze zeker. Maar een huldiging voor ambitie is onzin. Op die manier kunnen we dan elke dag wel een rondvaart organiseren.

Vandaag is het Truus, voorzitter van de Drenthse vereniging van huisvrouwen die in haar poging is gestrand om de tupperwareparty volgende week in de lokale pastorie te organiseren. Morgen is het slager Van Kampen, die met zijn Peppi en Kokkie worst de markt niet heeft kunnen beroeren. En overmorgen zijn het de leden van kaartvereniging de Hartenjagers uit Scheemda die het toernooi hebben verloren op een verkeerde inschatting van hun captain.

Een huldiging en rondvaart tellen alleen bij een gouden medaille, wereldbeker of andere eerste prijs. De charme van 1988 is vandaag definitief minder waard geworden.

Natuurlijk is de sfeer in de hoofdstad prima. Zowel de bezoekers als spelers en technische staf vermaken zich prima. En het is Oranje gegund. Maar ik kan mij niet voorstellen dat de desillusie niet overheerst. De finale verloren, en toch deze enthousiaste ontvangst in het vaderland. Het zal de spelers goed doen, maar over vier jaar moet die laatste wedstrijd toch echt gewonnen worden om recht te hebben op de heilig verklaarde rondvaart door de Amsterdamse grachten.

Ondanks de overmatige dankbetuigingen wens ik ieder weldenkend mens veel plezier in Amsterdam, en zal ook deze website een sfeerimpressie plaatsen om het zilver, na de kater van afgelopen zondag, in stijl en met gepaste trots te vieren.

Door Mark Goedhart


 

Print dit nieuws
Geplaatst op dinsdag 13 juli 2010
Onder: Columns

  Terug    Print

 


 
Serviced by eeZZy EeZZy Website vs. 5.9.4  ©2002-2019 FRIZZBEE Web Services